Καλάθι αγορών άδειο

Καλάθι αγορών άδειο

Σας προτείνουμε

Ανασκαφές Ωρωπού Πρωτογεωμετρική- Υποπρωτογεωμετρική Περίοδος (10ος – 9ος αι. π.Χ.)


Συγγραφέας: Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν, Ειρήνη Λαιμού, Βίκυ Βλάχου
ISBN: 978-960-9439-67-1
Σελίδες: 224
Γλώσσα: Ελληνική
Έτος έκδοσης: 2020
Τιμή
30,00 €
Περιγραφή

Το βιβλίο αφορά κυρίως τις ανασκαφές που διενεργήθηκαν µεταξύ των ετών 1983 και 1986 από την Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση της αείµνηστης Αλίκης Δραγώνα στο οικόπεδο του ΟΤΕ στα Νέα Παλάτια Ωρωπού. Πρόκειται για ένα σηµαντικό σύνολο από θραυσµένα αγγεία της Ύστερης Πρωτογεωµετρικής και της Πρώιµης Γεωµετρικής περιόδου (10ος και 9ος π.Χ. αι.). Συµπληρωµατικώς παρουσιάζονται τα κτερίσµατα από έναν τάφο που ήρθε στο φως µερικές δεκάδες µέτρα ανατολικότερα (οικόπεδο Γιαννούζη), καθώς και τα λιγοστά θραύσµατα αγγείων από το οικόπεδο του ΟΣΚ, περί τα 700 µέτρα δυτικότερα, όπου αναπτύχθηκε αργότερα σηµαντικός οικισµός των Γεωµετρικών και Αρχαϊκών χρόνων.

Το σύνολο περιλαµβάνει πολυάριθµα τροχήλατα και χειροποίητα αγγεία, Η µελέτη έδειξε ότι πρόκειται για κυρίως εγχώρια παραγωγή που βασίζεται σε ευβοϊκά πρότυπα. Αναγνωρίστηκαν ελάχιστα Αθηναϊκά ή αττικίζοντα αγγεία της Ύστερης Πρωτογεωµετρικής και της Πρώιµης Γεωµετρικής περιόδου.

Υποστηρίζεται ότι τα Πρωτογεωµετρικά-Υποπρωτογεωµετρικά αγγεία του οικοπέδου ΟΤΕ ανήκουν σε οικιστικό και όχι σε ταφικό σύνολο. Διατυπώνεται η υπόθεση ότι η εγκατάσταση εγκαταλείφτηκε προσωρινά στο τέλος του τρίτου τετάρτου του 9ου π.Χ. αι., είτε λόγω ανθρώπινης επέµβασης, είτε εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταµού/χειµάρρου που έρρεε εκεί. Τέλος, υποστηρίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή µε τα εν λόγω κατάλοιπα ταυτίζεται µε την οµηρική Γραία και διατυπώνονται υποθέσεις για τις σχέσεις των κατοίκων του Ωρωπού µε τους Ευβοείς.